Υπηρεσίες

  Η μεθοδικότητα και η τήρηση εγκεκριμένων πλάνων στην επιλογή και εκτέλεση των εργασιών από το κατάλληλο και καταρτισμένο προσωπικό μας, μας δινει την δυνατότητα να σας εξασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματικότερη δυνατή λύση για σίγουρα αποτελέσματα.
 • Αιμομυζητικά Έντομα
 • Απολύμανση
 • Απεντόμωση
 • Απώθηση Ερπετών
 • Απώθηση Πτηνών
 • Βιοκαθαρισμός
 • Καθαρισμοί κτιρίων
 • Μυοκτονία
 • Ξυλοφάγα Έντομα

Αιμομυζητικά Έντομα

  Αιμομυζητικά έντομα, ονομάζεται η κατηγορία παρασίτων που τρέφεται με αίμα προκειμένου να συνεχίσει το βιολογικό του κύκλο. Τα αιμομυζητικά έντομα τρέφονται με το αίμα των ξενιστών που ζούν, ξενιστές μπορούν να είναι τα ζώα (γάτα, σκύλος, ποντίκια, κτηνοτροφικής χρήσης) αλλά και ο άνθρωπος.

  Όταν ξενιστής είναι ο άνθρωπος τότε εμφανίζονται τα σημάδια των νυγμάτων στο σώμα του. Προκαλούν ερεθισμό και έντονο κνησμό, όσο πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματίτιδες (κοκκινίλες που προκαλούν έντονο πόνο και κρατούν μέρες). Στα υπόλοιπα θηλαστικά μυζούν πολύ αίμα και προκαλούν αναιμίες. Πέρα από τη δυσφορία των νυγμάτων στο σώμα, τα αιμομυζητικά έντομα είναι ξενιστές παθογόνων πρωτοζώων.

Λίγα λόγια για τους ψύλλους

  Η φυσιολογία του ψύλλου του επιτρέπει μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που ευνοεί την εύρεση ξενιστή μέσω δονήσεων, παραγωγή CO2 απο το σώμα του ξενιστή, η κίνηση καθώς και τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο. Αν ο πληθυσμός των ψύλλων είναι ορατός μέσα στο χώρο σας, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ατελή στάδια του ψύλλου βρίσκονται σε μέρη που δεν μπορείτε να δείτε σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Λίγα λόγια για τους κρότωνες (τσιμπούρια)

  Ο θηλυκός κρότωνας, αφού ολοκληρώσει την απομύζηση του αίματος, εγκαταλείπει το ζώο ή τον άνθρωπο και πέφτει στο έδαφος. Εκεί γεννάει έως 18.000 αυγά μέσα σε ρωγμές και εσοχές τοίχων, κάτω από ξύλα, πέτρες και χόρτα και ύστερα πεθαίνει. Από κάθε αυγό βγαίνει σε 3-6 εβδομάδες, μια προνύμφη, που ανεβαίνει στην κορυφή των χόρτων και προσπαθεί να γαντζωθεί με τα μπροστινά της πόδια σε κάποιο ζώο ή στον άνθρωπο. Βρίσκει περιοχές του σώματος που έχουν λεπτό δέρμα και βυθίζει την αγκαθωτή λόγχη μέσα σε αυτό. Η αγκαθωτή λόγχη ανοίγει στη μέση, εμφανίζεται το στοματικό άνοιγμα και αρχίζει η απομύζηση του αίματος, η οποία διαρκεί μερικές ώρες ή ημέρες. Η προνύμφη σε 5-7 εβδομάδες εξελίσσεται σε νύμφη επάνω στο ζώο ή αφού πέσει στο έδαφος. Πίνει αίμα από κάποιο ζώο ή από άνθρωπο και σε διάστημα 10-18 εβδομάδων, εξελίσσεται σε ενήλικο αρσενικό ή θηλυκό κρότωνα αφού προηγουμένως πέσει στο έδαφος.

Λίγα λόγια για τους κοριούς

  Ο κοριός είναι αρκετά ανθεκτικό έντομο σε κλιματικές συνθήκες. Μπορεί να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Κάτω από τους 16,1 ° C, οι ενήλικες μπαίνουν σε ημι-χειμερία νάρκη και μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης τους. Μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες στους -10 ° C. Δείχνουν να έχουν υψηλή ανοχή στην αποξήρανση, αφού ζουν σε χαμηλή υγρασία σε θερμοκρασίες 35-40 ° C, ακόμη και μετά την απώλεια του ενός τρίτου του σωματικού τους βάρους. Οι κοριοί συνηθίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας όπως τα στρώματα, τα χαλιά, τα πατάκια τα ρούχα μας οι αποσκευές μας, οι τοίχοι, τα έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια ντουλάπες σε ξύλινα πατώματα και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων και τα άκρα των χαλιών. Επίσης οι κοριοί δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται σε εσοχές και οπές. Τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα και αλλεργικά συμπτώματα.

Απολύμανση

  Η απολύμανση στις μέρες μας είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των επαγγελματικών και οικιακών χώρων, όπως ορίζεται και από τους κανονισμούς του ΕΦΕΤ, για την εξάλειψη υγειονομικών κινδύνων. Η Macrepel χρησιμοποιεί απολυμαντικά εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. Η εφαρμογή των χημικών γίνεται με τη μέγιστη υπευθυνότητα σε όλους τους κρίσιμους χώρους(Νοσοκομεία, βιομηχανίες τροφίμων, δεξαμενές υδάτων κλπ) έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την ασφάλεια και υγιεινή.

  Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία απολυμαντικών κοινής χρήσης αλλά και επαγγελματικής.

  Για να δώσετε στο χώρο σας (επαγγελματικό, οικιακό) μία ευχάριστη νότα φρεσκάδας, ποικιλία αρωμάτων εφαρμόζεται σε ειδικές συσκευές που ρυθμίζονται όπως εσείς επιθυμείτε. Το καταρτισμένο προσωπικό μας θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες χρήσης για την ασφάλεια σας.

  Μια ακόμα κατηγορία στην απολύμανση είναι και η απόσμηση, η υπηρεσία αυτή εφαρμόζεται σε χώρους όπου η έντονα δυσάρεστη οσμή είναι δύσκολο να εξαφανιστεί ακόμα και με τον πλήρη καθαρισμό του χώρου. Σε αυτή την περίπτωση διαθέτουμε προιόντα που μπορούν να δώσουν λύση.

Απεντόμωση

  Η απεντόμωση είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την εξάλειψη του κινδύνου ασθενειών. Έντομα όπως κουνούπια, κατσαρίδες κ.α., είναι φορείς σοβαρών ασθενειών και ιών. Οπως ορίζεται απο το ΦΕΚ 10B 2015 οι συγκεκριμένες εφαρμογές κρίνονται υποχρεωτικές για τα ξενοδοχεία σε οποιαδήποτε κατηγορία αστεριών ανήκουν. Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης. Δείτε το ΦΕΚ 10B 2015

  Επίσης η κατάταξη με αστέρια του ξενοδοχείου και/ή του καταλύματός σας είναι σημαντική για να είστε εσείς η πρώτη επιλογή των επισκεπτών. Η κατηγορίες είναι απο αστέρια (5*) μέχρι την κατώτατη κατηγορία του ενός αστεριού (1*).

  Η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων εξαρτάται απο το κατα πόσο το ξενοδοχείο πληρεί τις προυποθέσεις και προδιαγραφές και συγκεντρώνει τον αριθμό μορίων για την κατάταξη στην ανάλογη κατηγορία.

  Η απόφαση του Υπουργείου που αναφέρονται τα παραπάνω είναι το ΦΕΚ 10B 2015 Αριθμ.216 παράρτημα "Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών".

  Στην πρώτη στήλη 12.7 Τήρηση διαδικασιών απεντόμωσης− μυοκτονίας από πιστοποιημένα συνεργεία θεωρείται Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) με παρατήρηση την κατοχή ανάλογου πιστοποιητικού.

  Αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο απο έντομα και τρωκτικά, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Η τήρηση αυτών των κριτηρίων κατάταξης αστεριών σε συνδυασμό με το βιοκαθαρισμό στρωμάτων (επίσης υποχρεωτικό κριτήριο για την αναδειξή του ξενοδοχείου σας βάσει ΦΕΚ), αναβαθμίζει τις βασικές παροχές ενός ξενοδοχείου στον ανώτερο βαθμό.

  Η απεντόμωση δεν αφορά μόνο τους επαγγελματικούς χώρους.

  Η Macrepel μπορεί να προστέψει το σπίτι ή το εξοχικό σας απο ολων των ειδών τα έντομα. Προσφέροντας ένα υγιεινό περιβάλλον για εσάς και την οικογένεια σας.

  Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει διαταραχές στο βιολογικό κύκλο των εντόμων, έντομα που εμφανίζονταν συγκεκριμένες εποχές του έτους, πλέον τα τελευταία χρόνια η παρουσία τους είναι αισθητή όλο το χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση ασθενειών από έντομα που έχουν ως τροφή βιολογικούς παράγοντες, όπως το αίμα (κουνούπια, σκνίπες κ.α.), ή ακόμα οι συνήθειές τους περιλαμβάνουν χώρους και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων (κατσαρίδες).

  Η εταιρεία μας αναλαμβάνει απεντομώσεις για οποιοδήποτε έντομο έχετε στο χώρο σας. Για την ολοκληρωμένη υγειονομική σας προστασία, απαιτείται η επιθεώρηση και ο εντοπισμός των πιθανών εστιών ανάπτυξης των εντόμων, η παρακολούθηση και η ταυτοποίηση των εντόμων για τη σωστή καταπολέμησή τους.

Η Macrepel μπορεί να σας προστατεύσει υπεύθυνα με το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

 • Κατσαρίδες
 • Κουνούπια
 • Μύγες
 • Μυρμήγκια
 • Ξυλοφάγα έντομα
 • Ψύλλοι / Κοριοί

Απώθηση Ερπετών

  Η υπηρεσία προσφέρεται για όλους τους χώρους(επαγγελματικούς, κήπους, εξοχικά), κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Συμπεριλαμβάνονται σκορπιοί και άλλα ερπετά όπως σαύρες.

  Η προστασία των χώρων γίνεται με την εφαρμογή μη τοξικών απωθητικών σκευασμάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

Απώθηση Πτηνών

  Η συνήθεια των πτηνών να ξεκουράζονται σε στενά και ψηλά μέρη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση των περιττωμάτων τους σε διάφορες επιφάνειες. Η συσσώρευση αυτή προκαλεί αντιαισθητικό αλλά και διαβρωτικό πρόβλημα.

  Η Macrepel διαθέτει προϊόντα για την απώθηση τους από τις επιφάνειες που επιθυμείτε.

Βιοκαθαρισμός

  Η κατάταξη με αστέρια του ξενοδοχείου και/ή του καταλύματός σας είναι σημαντική για να είστε εσείς η πρώτη επιλογή των επισκεπτών. Η κατηγορίες είναι απο αστέρια (5 *) μέχρι την κατώτατη κατηγορία του ενός αστεριού (1*).

  Η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων εξαρτάται απο το κατα πόσο το ξενοδοχείο πληρεί τις προυποθέσεις και προδιαγραφές και συγκεντρώνει τον αριθμό μορίων για την κατάταξη στην ανάλογη κατηγορία. Η εφαρμογή και τήρηση των προδιαγραφών μοριοδοτεί την επιχείρηση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ανακατάταξης σε ανώτερη βαθμίδα αστεριών.

  Η αποφαση του Υπουργείου που αναφέρονται τα παραπάνω είναι το ΦΕΚ 10B 2015 Αριθμ.216 παράρτημα ‘’Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών’’. Στην πρώτη στήλη 4.1 Κρεβάτι με σύγχρονο και καλοδιατηρημένο στρώμα θεωρείται Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) με παρατήρηση την κατοχή ανάλογου πιστοποιητικού. Έπειτα στο 4.27. Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση θεωρείται ΠΡ: (Προαιρετικό βαθμολογούμενο κριτήριο) και μοριοδοτείται με 100 μόρια.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ 10B 2015

  Εκτός απο την κατάταξή σας σε ανώτερη βαθμίδα αστεριών, η προώθηση του καταλύματός σας με στρώματα καθαρά σε βάθος και απαλλαγμένα απο αλλεργιογόνα, ιούς και μύκητες, αναβαθμίζει την ποιότητα των παροχών σας σε άλλο επίπεδο για τους επισκέπτες σας. Παρέχοντας ενα ασφαλές περιβάλλον για ευαίσθητες ομάδες σε αλλεργιογόνα αλλά και σε άτομα που αναζητούν την ποιότητα στον ύπνο.

  Η εφαρμογή του βιοκαθαρισμού γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό με επαγγελματικό εξοπλισμό με τον οποίο απαλλάσουμε το στρώμα απο τα ακάρεα, τα αλλεργιογόνα περιττώματά τους καθώς και από νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και αλλα φερτά υλικά απο το εσωτερικό των στρομάτων οπως επίσης και τρίχες σώματος, τρίχες κατοικίδιων και σκόνη.

  Στη συνέχεια εφαρμόζεται εξειδικευμένη εφαρμογή για την καταστροφή ιών και μυκήτων στο στρώμα. Η εφαρμογή μικροβιολογικής & βακτηριακής απολύμανσης με το εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ μικροβιοκτόνο Dalco 100, είναι φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

  Αυτές οι εφαρμογές δημιουργούν στο μέγιστο βαθμό ένα καθαρό και υγιεινό στρώμα. (στήλη 4.27 ΠΡ: με 100 Μόρια) Η διατήρηση των στρωμάτων σας σε τέτοια κατάσταση συμβάλλει στην μείωση των λεκέδων και στο να έχετε καλοδιατηρημένα στρώματα. (Στήλη 4.1 Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) .

  Η χρήση του βιοκαθαρισμού δεν εφαρμόζεται μόνο σε επαγγελματικούς χώρους, είναι σημαντικό να αποφορτίζουμε το μικροβιακό φορτίο και στο σπίτι μας απο καναπέδες, χαλία και στρώματα. Έχοντας την ασφάλεια ενός υγιεινού σπιτιού και υγιεινού ύπνου.

  Βιοκαθαρισμός είναι μια νέα μέθοδος χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων για να απαλλαγούμε από ακάρεα, σκόνη, ιούς, μύκητες, βακτήρια κ.α.Σε μέρη όπου η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ιδανικές βρίσκονται τα ακάρεα. Τα στρώματα ύπνου, μαξιλάρια, καναπέδες, χαλιά και άλλα.Τα ακάρεα είναι αόρατοι μικροοργανισμοί και τα περιττώματά τους όταν εισπνέονται, προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα και/ή βρογχικό άσθμα. Οι εκκρίσεις της βλαβερής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα περιττώματά τους, μαζί µε τα αποσυνθεμένα μέρη τους, είναι το βασικό αίτιο της αλλεργίας στην οικιακή σκόνη.

  Ο βιοκαθαρισμός μας απαλλάσσει από τα ακάρεα, τα αλλεργιογόνα περιττώματά τους καθώς και από νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, τρίχες σώματος, τρίχες κατοικίδιων και σκόνη.

  Η μέθοδος του βιοκαθαρισμού μπορεί να εφαρμοστεί σε στρώματα, σαλόνια και χαλιά, Προσφέροντας πραγματική καθαριότητα στο χώρο σας με υγιεινό και ασφαλή τρόπο χωρίς χημικά σκευάσματα.

Υπεριώδης ακτινοβολία για απολύμανση επιφανειών

  Η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, είναι μια μέθοδος ατοξική για την απολύμανση των επιφανειών μας απο βακτήρια, ιούς και μικροοργανισμούς. Με τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (uvc) επεμβαίνουμε άμεσα στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών καθιστώντας τους ανίκανους να αναπαραχθούν και να λειτουργήσουν. Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με τον βιοκαθαρισμό προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη λύση στην ατοξική καταπολέμηση ιών, βακτηρίων, μικροοργανισμών και άλλων παθογόνων παραγόντων.

Καθαρισμοί κτιρίων

  Νεα υπηρεσία απο τη Macrepel
Η καθαριοτητα και η υγιεινή του χώρου σας στα κατάλληλα χέρια. Το συνεργείο καθαρισμού αναλαμβάνει για εσάς, όλες τις απαιτητικές και δύσκολες υποθέσεις καθαρισμού.

  Στόχος μας στη Macrepel σαν επιχείρηση παροχής υπηρεσιών να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε μια μακρόχρονη σχέση, προσφέρωντας την υψηλότερη δυνατή παροχή υπηρεσιών με τις πιο συμφέρουσες τιμές τις αγοράς. Ανεβάζουμε τον πήχη στην καθαριότητα και υγιεινή με πιστοποιημένα καθαριστικά χωρίς υπολλειματικότητα,ασφαλή για την οικογένεια σας. Η πολυετή μας πείρα και ο κατάλληλος εξοπλισμός που διαθέτουμε κάνουν το καθάρισμα ειδικότητά μας.

Τι προσφέρουμε σε οικιακούς χώρους

  Είτε ανακαινίζετε, μετακομίζετε, αν το σπίτι σας χρειάζεται καθάρισμα, η Macrepel καθαρισμοί θα σας το ετοιμάσει για να το απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας. Προσφέρουμε βιολογικό καθαρισμό για τα σαλόνια σας και τα χαλία σας. Μπορεί το καθημερινό καθάρισμα να μη βολέυει το προγραμμά σας, σε αυτή την περίπτωση προσφέρουμε εβδομαδιαίες και μηνιαίες επισκέψεις στο χώρο σας.

  Σε εξοχικές κατοικίες σας ετοιμάζουμε το χώρο σας για να απολάυσετε τις διακοπές σας. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει με ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και εντόμων και τρωκτικών.

Τι προσφέρουμε στους επαγγελματικούς χώρους

  Στόχος μας είναι να κάνουμε την επιχείρησή σας ενα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον εργασίας. Ετσι επικεντρώνεστε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για την επιχείρησή σας. Με έμφαση στη λεπτομέρεια προσωπικό και πελάτες θα μείνουν ευχαριστημένοι. Η συχνότητα των παροχών είναι ευέλικτη στο πρόγραμμα που σας βολεύει.

Χώροι που αναλαμβάνουμε:

 • οικίες
 • κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών
 • επιχειρήσεις, γραφεία
 • ειδικοί χώροι, αποθήκες

  Αναλαμβάνουμε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους με υπευθυνότηταστην παράδοση. Υψηλή ποιότητα καιθαριστικών χωρίς υπολλειματικότητα, φροντίδα και προσοχή για παιδία και ηλικιωμένους. Ειλικρινής και ποιοτική εργασία με πιστοποιημένα καθαριστικά.

  Επικοινωνήστε μαζί μας για συμφέρουσα προσφρά για το χώρο σας. Προσφορά γνωριμίας 10% έκπτωση!

Μυοκτονία

  Η διαδικασία της μυοκτονίας, εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, επαγγελματικούς αλλα και οικιακούς.Τα τρωκτικά είναι επίμονοι και σχεδόν «αόρατοι» επισκέπτες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υγειονομικής σημασίας.

  Η καταπολέμηση τους αποτελείται από βήματα σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων μυοκτονίας.

  Αρχικά πραγματοποιείται η επιθεώρηση του χώρου και ο εντοπισμών κρίσιμων σημείων. Έπειτα δημιουργείται το προστατευτικό δίκτυο από δολωματικούς σταθμούς και παγίδες σύλληψης.Μετά την τοποθέτηση τους, διεξάγονται τακτικές επισκέψεις ελέγχου και καταγραφής των ευρημάτων, τέλος η ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων ενεργειών για την οριστική λύση του προβλήματος.

  Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι η τοποθέτηση δολωματικών σταθμών η οποία γίνενται με υπευθυνότητα για την δική σας προστασία και ασφάλεια, οι δολωματικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται πληρούν αυστηρές προδιαγραφές για όλους τους χώρους (Συμμόρφωση με συστήματα πιστοποίησης).

Ξυλοφάγα Έντομα

  Τα ξυλοφάγα έντομα προσβάλουν έπιπλα, αντικείμενα από ξύλο, ακόμα και ξύλινες κατασκευές κτιρίων, όπως οροφές, θεμέλια. Γενικά οτιδήποτε μπορεί είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Η καταπολέμηση πρέπει να είναι άμεση και ολοκληρωτική.

Λίγα λόγια για το σαράκι

  Το σαράκι τρέφεται με όλο το υλικό του ξύλου. Οι μικρές τρύπες ή και η εμφάνιση, σε συγκεκριμένα σημεία μιας λεπτής πούδρας, είναι η απόδειξη της ύπαρξής του. Οι προνύμφες που τρέφονται κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο ξύλο και όταν φτάσουν στο στάδιο των ενηλίκων, αναδύονται μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που ενδέχεται να δημιουργηθούν με το μάσημα στο σομφό του ξύλου. Ενήλικα έντομα ορισμένων ειδών βγήκαν στην επιφάνεια μέσω οπών ακόμα και από γύψο, πλαστικό, ακόμα και μαλακά μέταλλα που θα μπορούσε να καλύψει το υποκείμενο ξύλο. Εμφανίζονται στην αρχή της ζωής τους με τη μορφή των αυγών στην συνέχεια γίνονται προνύμφες μετατρέπονται σε νύμφες και ολοκληρώνονται αργότερα σε τέλεια έντομα. Μέσα στο ξύλο, η προνύμφη του εντόμου ζει από 1 έως πολύ περισσότερα χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι πιο καταστρεπτικό για το ξύλο γιατί το έντομο αρχίζει τη διάνοιξη οπών και στοών μέσα σ’ αυτό.

Λίγα λόγια για τους τερμίτες που ζουν υπόγεια

  Οι συγκεκριμένοι είναι οι πιο διαδεδομένοι και καταστρεπτικοί. Ζουν μέσα στο έδαφος και ορύσσουν περάσματα μέχρι να προσεγγίσουν ξύλο ή υλικά με κυτταρίνη πάνω από το έδαφος. Η προσβολή δεν είναι φανερή εφόσον το ξύλο εμφανίζεται εξωτερικά ανέπαφο.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για τους τερμίτες ξηρού ξύλου

  Οι τερμίτες αυτού του είδους ζουν σε ξηρό και υγιές ξύλο. Η προσβολή εμφανίζεται με τη σωρό από μικρά σε μορφή περιττωμάτων και φτιάχνουν τις στοές τους μέσα στο ξύλο και όχι στο έδαφος.

Λίγα λόγια για τους τερμίτες υγρού ξύλου

  Προσβάλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.Δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και τα ανοίγματα τους προς το ξύλο φράσσονται με περιττωματικά υλικά(φαγωμένο ξύλο και ακαθαρσίες). Η καταστροφή που προκαλούν στο ξύλο πολλές φορές είναι μεγαλύτερη όταν σ΄αυτό υπάρχει προσβολή και από μύκητες που του προκαλούν σήψη.