Παράσιτο

  Γενικά παράσιτο χαρακτηρίζεται ο οργανισμός (ζωικός ή φυτικός) που ζει και αναπτύσσεται μαζί και σε βάρος άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής, από τον οποίο και τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Τα παράσιτα που ζουν εξωτερικά του ξενιστή, όπως για παράδειγμα τα τσιμπούρια ονομάζονται έξωπαράσιτα, ενώ εκείνα που ζουν μέσα στο ξενιστή.
 • Μύγες
 • Κατσαρίδες
 • Κοριός
 • Κουνούπια
 • Τυφλοπόντικες
 • Τρωκτικά
 • Σαράκι
 • Τερμίτες
 • Ψύλλοι

Μύγες

Που τις συναντάμε;

  Η οικιακή μύγα, είναι ένα έντομο που βρίσκεται παντού. Συχνότερα θα την βρούμε μέσα σε σπίτια, κουζίνες, εστιατόρια, βιομηχανίες τροφίμων και χώρους συγκέντρωσης αποθηκών.Η μύγα των φρούτων (Δροσόφιλα) συναντάται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και ειδικότερα όπου υπάρχουν φρούτα εκτός ψυγείου, σε μπαρ, κοντά σε συσκευές αποχυμωτών και σε οξοποιεία και οινοποιεία.

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση της μύγας των φρούτων γίνεται αρχικά με την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής. Δηλαδή μέρη όπου υπάρχει υγρή οργανική ουσία σε αποσύνθεση.Σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητοι οι υπολυματικοί ψεκασμοί και τροφοελκυστικές παγίδες. Για εσωτερικούς χώρους (ανάλογα το χώρο και τη χρήση του), μπορούν να εγκατασταθούν συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, τροφοελκυστικές παγίδες ενώ υπάρχουν μέθοδοι όπως η επίχρυση με ειδικό εντομοκτόνο σε επιλεγμένα σημεία από εξειδικευμένο προσωπικό.

  Ο βιολογικός κύκλος της μύγας ξεκινά απο το στάδιο του αυγού.Το θηλυκό, γεννά τα αυγά της σε κάθε ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και με την οποία τρέφεται η προνύμφη της (περιττώματα ανθρώπων και ζώων, σκουπίδια, υποπροϊόντα κλπ). Στην διάρκεια ζωής της, μια θηλυκή οικιακή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 900 αυγά. Η θηλυκή μύγα αρχίζει να γεννά τα αυγά της από 4 έως 12 ημέρες από την ανάδυσή της σε τέλειο έντομο.Στις εποχές των υψηλών θερμοκρασιών, οι χωρίς πόδια άσπρες προνύμφες προκύπτουν από τα αυγά τους σε 8 έως 24 ώρες.

  Οι υψηλές θερμοκρασίες τις ευνοούν να περάσουν τα στάδια ανάπτυξης σε πολυ πιο σύντομο χρόνο. Δηλαδή οι προνύμφες περνούν από τρία στάδια ανάπτυξης σε 1 εβδομάδα ή και λιγότερο κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών και μέχρι 8 εβδομάδες όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.Όταν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιό της, η προνύμφη θα κινηθεί προς μια δροσερή και ξηρή περιοχή στην οποία θα κάνει το κουκούλι της (pupate).Η μετατροπή των χρυσαλίδων σε ενήλικες γίνεται από 3 ημέρες έως 5 εβδομάδες.Αυτή η περίοδος είναι διαφορετική διότι εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία.

  Το σώμα της μύγας λόγω κατασκευής, είναι προσαρμοσμένο για να μεταφέρει μικροοργανισμούς. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες, στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Αυτοι οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται στις επιφάνειες στις οποίες κινείται η μύγα. Επίσης το πεπτικό της σύστημα είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μεταφέρει όπου σταθεί με τα περιττώματα και το υγρό που βγάζει από το στόμα της για να τραφεί.Η μύγα των φρούτων (δροσόφιλα) είναι μία μικρότερη μύγα σε σχέση με την οικιακη μύγα των 6-14 χιλιοστά ενώ η μύγα των φρούτων είναι 3-8 χιλιοστά. Ξεχωρίζει επίσης απο τα κόκκινα μάτια της.

Κατσαρίδες

Που τις συναντάμε;

  Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Συχνότερα βρίσκονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, υπόγεια, κελάρια αλλά και στο εσωτερικό των κατοικιών στο οποίο εισέρχονται από τα ανοικτά παράθυρα (Americana periplaneta και Blatta orientalis) καθώς και σε κουζίνες, εστιατόρια, σουπερ μαρκετς, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, μπάνια κ.α. (Blatella germanica).Οι κατσαρίδες είναι νυχτόβια έντομα, γιαυτο και αρκετές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε σε τί έκταση έχει φτάσει ο πλυθυσμός τους.

Αντιμετώπιση

  Η καταπολέμηση των κατσαρίδων μπορεί να γίνει με κατσαριδοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένων απο τον ΕΦΕΤ, ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε χώρους κατοικήσιμους και ασφαλή για τα θερμόαιμα. Η δράση τους είναι επιλεκτική στις κατσαρίδες. Αλλα και με παγίδες κατσαρίδων και βιολογικά σκευάσματα. Η Mac repel εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, και κυρίως καταπολεμούμε την κατσαρίδα με την εφαρμογή ειδικού κατσαριδοκτόνου gel, ιδιαίτερα αποτελεσματικού για την καταπολέμηση της ψιλής ξανθιάς κατσαρίδας των τροφίμων (Blattella Germanica), τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά, εφαρμογές υπέρμικρου όγκου με κατάλληλους εκνεφωτήρες (foger), εφαρμογές αερολύματος και ότι άλλο νέο και σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της παρασιτοκτονίας.

  Η παρουσία κατσαρίδων σε χώρους, αποτελεί μεγάλο θέμα υγειονομικής σημασίας.Η φύση/συνηθειες της κατσαρίδας την καθιστά ιδανικό ξενιστή για πολλές ασθένειες όπως της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους.

  Επίσης πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα. Οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής τους. Το απορριμμένο δέρμα μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με βρογχικές ασθένειες.

  Ο κύκλος της ζωής μίας κατσαρίδας ξεκινά ώς αυγό.Τα αυγά βρίσκονται μέσα σε σάκκο και αυτός ο σάκκος τοποθετείται σε ασφαλές μέρος απο το θηλυκό. Η θερμοκρασία και η υγρασία θα καθορίσει το χρόνο εκκόλαψης των αυγών.

  Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει και στα καθαρότερα σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, με οποιδήποτε συσκευασία (σακούλες, χαρτοκιβώτια, τρόφιμα, κα ).

  Η τροφή των κατσαρίδων δεν περιορίζεται σε μία κατηγορία τροφίμων, οποιαδήποτε οργανική ουσία, καταναλώνεται. Μετά την είσοδό τους σε ένα χώρο θα αναζητήσουν τα σκουπίδια, τα ξεσφράγιστα κιβώτια τροφίμων, τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες, ακόμα και κόλλα στις συνδέσεις βιβλίων ή χαρτοκιβωτίωναμυλούχες τροφές, ανοιχτές συσκευασίες τροφίμων.

  Επίσης χαρακτηρίζονται απο τα φαινόμενα της νεκροφιλίας και κοπροφαγίας. Τρώνε τα περιττώματα η μια της άλλης και τις νεκρές κατσαρίδες που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο, για να ταΐσουν τις νέες “νύμφες” και να αξιοποιήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες οργανικών τροφίμων. Τα περιττώματα των κατσαρίδων μοιάζουν με κόκκους πιπεριού και μπορεί να βρεθούν σε ντουλάπια και άλλες επιφάνειες, αυτό είναι ένδειξη ότι κατσαρίδες διαβιούν και φωλίαζουν στη γυρω περιοχή.

  Οι κατσαρίδες κρύβονται κατα τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη ανάλογα της προτιμήσεις του είδους τους σε σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που έχουν βρει, όπως, στις κοιλότητες τοίχων, οι ρωγμές σε τοίχους και πλακάκια, οι ρωγμές στην κουζίνα και το λουτρό, ηλεκτρικές συσκευές και συσκευασίες τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βγουν από τα καταφύγιά τους σε αναζήτηση τροφής. Η φύση της έχει εξοπλίσει με ευαίσθητα αισθητήρια όργανα, αυτό τις καθιστά πολύ προσεχτηκές στην αναζήτηση τροφής. Αν συναντήστε κατσαρίδα την ημέρα, αυτό είναι ένδειξη μεγάλης και σοβαρής προσβολής. Εάν μια προσβολή κατσαρίδων αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί γρήγορα να επεκταθεί και σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να γίνει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας.

Είδη κατσαρίδων:

 

Αμερικάνικη - Periplaneta Americana

Images

  Το μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. και είναι καφέ χρώματος. Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27℃

  Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού.

  Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες.Η αμερικανική κατσαρίδα είναι δεύτερη μετά την γερμανική κατσαρίδα στην αφθονία.

 

Ασιατική - Blatta Orientalis

Images

  Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Έχει χρώμα σκούρο καφέ προς μαύρο.

  Απαντάται συχνότερα στα σκοτεινά υπόγεια ή τα κελάρια, στις αποχετεύσεις(φρεάτια, βόθρους), αλλά μπορεί επίσης να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων. Οι ασιατικές κατσαρίδες προτιμούν ως τροφή τα αμυλούχα προϊόντα.

  Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη. αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες. Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27℃

 

Γερμανική - Blatella Germanica

Images

  Προσδιορισμός: Το σώμα μιας ενήλικης Γερμανικής κατσαρίδας είναι περίπου 1 cm σε μήκος. Καφέ ή ανοικτό καφέ στο χρώμα, με δύο σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

  Η γερμανική κατσαρίδα είναι το ευρύτερα μεταφερόμενο παρασιτικό έντομο στον κόσμο. Οι προσβολές εμφανίζονται και στα ψυχρότερα κλίματα, σε μεγάλες εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση ή γύρω από μηχανήματα που παράγουν θερμότητα. Στα θερμότερα κλίματα, βρίσκεται συνήθως στα σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, super market και αποθήκες εμπορευμάτων. Τα αυγά τους φθάνουν στα εμπορευματοκιβώτια τροφίμων, τα χαρτοκιβώτια, τα ψυγεία, μηχανήματα και συσκευές ή υλικά που έχουν μεταφερθεί στα κτήρια.

  Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι προσβολές από γερμανικές κατσαρίδες εμφανίζονται συνήθως στο μπάνιο και κουζίνες. Συνηθίζουν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως, τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα.

  Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων. Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ´ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον.

Κοριός

Που τους συναντάμε;

  Ο κοριός είναι αρκετά ανθεκτικό έντομο σε κλιματικές συνθήκες. Μπορεί να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Κάτω από τους 16,1 ° C, οι ενήλικες μπαίνουν σε ημι-χειμερία νάρκη και μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης τους. Μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες στους -10 ° C.

  Δείχνουν να έχουν υψηλή ανοχή στην αποξήρανση, αφού ζουν σε χαμηλή υγρασία σε θερμοκρασίες 35-40 ° C, ακόμη και μετά την απώλεια του ενός τρίτου του σωματικού τους βάρους.

  Οι κοριοί συνηθίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας όπως τα στρώματα, τα χαλιά, τα πατάκια τα ρούχα μας οι αποσκευές μας, οι τοίχοι, τα έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια ντουλάπες σε ξύλινα πατώματα και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων και τα άκρα των χαλιών. Επίσης οι κοριοί δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται σε εσοχές και οπές. Τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα και αλλεργικά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση των εντόμων της κατηγορίας των αιμομυζητικών απαιτεί γνώσεις και εξειδίκευση της φυσιολογίας των εντόμων για τη ριζική καταπολέμησή τους. Το επιστημονικό μας προσωπικό ενημερώνεται για οτιδήποτε νέο υπάρχει στο χώρο της καταπολέμησης και έχει πάντα γνώμονα τη δική σας ασφάλεια, ακόμα και μετά το τέλος των εφαρμογών.

Κουνούπια

Που τα συναντάμε;

  Η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η ύπαρξη έστω και μίας μικρής ποσότητας στάσιμών νερών. Αυτό μπορεί να είναι απο το νερό στο πιατάκι της γλάστρας ή οι διακοσμητικές λιμνούλες ενός κήπου, συντριβάνια κ.λ.π. μέχρι και σε μεγαλύτερη κλίμακα τα στάσιμα νερά μεγάλων υδάτινων επιφανειών όπως ορυζώνες, έλη, λίμνες, δέλτα ποταμών, κλπ.

Αντιμετώπιση

  Η πλήρης εξάλειψη των κουνουπιών είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των μεγάλων αποστέων που μπορούν να καλύψουν.Για μία ολοκληρωμένη καταπολέμηση απιτείται η συντονισμένη δράση των δήμων με ψεκασμούς ευρείας κλίμακας κατα τη θερινή περίοδο.Σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με ψεκασμό συγκεκριμένων χώρων όπως οι βεράντες, ο κήπος, το γκαζόν και άλλες εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Επίσης η Mac repel διαθέτει ποικιλία οικολογικών παγίδων για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

  Είναι γνωστά 3000 είδη κουνουπιών, όμως στη χώρα μας ζουν μονάχα 40 είδη που ανήκουν στα γένη Culex, Aedes και Anopheles. Τα κουνούπια ανάλογα με το είδος τους μπορούν να πετούν από κάποια μέτρα έως 3 χιλιόμετρα.Τα κουνούπια έλκονται από την ζέστη, από το φως, από την υγρασία και από το CO2 μέσω του οποίου εντοπίζουν και τον στόχο- άνθρωπο ή ζώο. Ορισμένα είδη τρέφονται με νέκταρ, φυτικούς χυμούς και άλλα με αίμα.Είναι γνωστό σε όλους ότι τα κουνούπια με τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα, εκτός από τις αλλεργίες και την αϋπνία που προκαλούν, μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ιδιαίτερα επικίνδυνες ασθένειες όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, εγκεφαλίτιδα κ.α.

Τυφλοπόντικες

Που τα συναντάμε;

  Βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, καταναλώνουν ρίζες και άλλα υπόγεια μέρη καλλιεργειών. Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Οι λοφίσκος που δημιουργεί είναι πρόβλημα για χλοοτάπητες, κήπους κ.τ.λ. Επίσης καταστρέφει μεγάλες πληθυσμούς γαιοσκωλήκων

  Ο τυφλοπόντικας όπως είπαμε είναι μοναχικό ζώο αλλά και πολύ προστατευτικό της εδαφικής περιοχής του. Έτσι όταν συναντήσουμε μεγάλο αριθμό λοφίσκων δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και πολλά άτομα. Σε πολύ βαριά προσβολή και σε περιοχή με μεγάλο αριθμό γαιοσκωλήκων ο μέγιστος αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα 8 άτομα ανά 10 στρέμματα. Ο τυφλοπόντικας ζει όλη του τη ζωή μοναχικά και συναντιέται μόνο για ζευγάρωμα στην περίοδο της αναπαραγωγής από Μάρτιο μέχρι Μάιο.

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση του γίνεται με την τοποθέτηση μηχανικών παγίδων σε διασπαρτα σημεία των στοών του. Η τοποθέτηση των παγίδων είναι αποτελεσματική όταν γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τρωκτικά

Που τα συναντάμε;

  Τα ποντίκια είναι θηλαστικά τα οποία ζουν σε κοινωνίες, είναι νυχτόβια και είναι παμφάγα. Μπορούν να καταναλώσουν από οργανικές ουσίες μέχρι χαρτιά, υφάσματα, καλώδια κ.α.Το σώμα τους είναι εφοδιασμένο με ευαίσθητα αισθητήρια όργανα ακοής και όσφρησης, το σώμα τους είναι ελαστικό και εύπλαστο, με αποτέλεσμα να χωράνε από πολύ μικρά ανοίγματα σε τοίχους, οροφές κλπ. Τα πόδια τους, τους επιτρέπουν να σκαρφαλώνουν σε τραχείες επιφάνειες, να ισορροπούν και να πηδούν από χαμηλά ύψη.

  Υπάρχουν πολλά είδη ποντικών, στην Ελλάδα όμως τρία είδη έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν.

 • Ο οικιακός ποντικός
 • Ο Νορβηγικός ποντικός
 • Ο ποντικός οροφής

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση των ποντικιών είναι μία δύσκολη υπόθεση και απαιτεί προσεκτικά σχεδιασμένη τακτική. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, που μπορούν κάποιες από αυτές να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένες οι σε συνδυασμό.

Σημαντικές ενέργειες για την καταπολέμηση των τρωκτικών είναι:

 1. Η αποκοπή τους από την πηγή τροφής τους
 2. Η καταστροφή των εστιών που υπάρχουν
 3. Η τοποθέτηση μηχανικών παγίδων που στόχο έχουν την άμεση σύλληψη των τρωκτικών.

  Οι πλέον σύγχρονες μηχανικών παγίδων είναι αυτές που διαθέτουν ισχυρή κολλητική επιφάνεια πάνω στην οποία παγιδεύεται το τρωκτικό, με αποτέλεσμα τη θανάτωσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κολλητική επιφάνεια φέρεται, σε κλειστού τύπου παγίδα με ανοίγματα στα πλαϊνά τμήματα για την είσοδο των τρωκτικών και ημιδιαφανές καπάκι που επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασής της. Το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι είτε από πλαστικό είτε από μέταλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. και η χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων. Για την προσέλκυση του τρωκτικού εντός της παγίδας συνήθως τοποθετείται τροφοελκυστικό ατοξικό δόλωμα εντός της παγίδας. Οι μηχανικές παγίδες είναι κατάλληλες για εσωτερικούς χώρους, λόγω απουσίας τρωκτικοκτόνου.

  Η χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων τα οποία είναι ισχυρά δηλητήρια που στόχο έχουν τη γρήγορη εξόντωση των τρωκτικών. Τα τρωκτικοκτόνα σκευάσματα είναι αντιπηκτικά “νέας γενιάς” των οποίων οι δραστικές ουσίες εμποδίζουν την πήξη του αίματος στο συκώτι του τρωκτικού και έχουν την ιδιότητα να ελκύουν τα τρωκτικά με την οσμή τους, την οποία όμως δεν την αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη όσφρηση.

  Η θανατηφόρα δόση κυμαίνεται μεταξύ 0,2 και 1,3 gr για το κάθε τρωκτικό ανάλογα με το βάρος του. Η λήψη της δόσης αυτής έχει σαν αποτελέσματα το τρωκτικό να πεθαίνει 3-10 ημέρες αργότερα και στη συνέχεια να μουμιοποιείται, χωρίς να δημιουργεί δυσάρεστες οσμές. Παρουσιάζουν μεγάλη σταθερότητα και παραμένουν αναλλοίωτα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ δεν φαίνεται να έχει αναπτυχθεί έως τώρα ανθεκτικότητα των τρωκτικών στις δραστικές ουσίες που περιέχουν.

  Τα μυοκτόνα σκευάσματα βάσει του κανονισμού 852/2004 της Ε.Ε., πρέπει απαραίτητα να τοποθετούνται εντός δολωματικών σταθμών ασφαλείας. Οι δολωματικοί σταθμοί φέρουν ανοίγματα στα πλαϊνά μέρη για την είσοδο των τρωκτικών και ειδική θέση αγκίστρωσης του δολώματος, ενώ παράλληλα προσφέρουν ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον στα τρωκτικά για την κατανάλωση της τροφής τους. Επιπλέον λόγοι που υπαγορεύουν την τοποθέτηση των σκευασμάτων εντός δολωματικών σταθμών είναι η προστασία τους από τον ήλιο, τη βροχή, τη σκόνη καθώς και η αποφυγή κατανάλωσής τους από παιδιά και ομάδες ζώων που δεν είναι στόχος εξόντωσης όπως γάτες, σκύλοι κτλ

Σαράκι

Που το συναντάμε;

  Το σαράκι τρέφεται με όλο το υλικό του ξύλου. Οι μικρές τρύπες ή και η εμφάνιση, σε συγκεκριμένα σημεία μιας λεπτής πούδρας, είναι η απόδειξη της ύπαρξής του. Οι προνύμφες που τρέφονται κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο ξύλο και όταν φτάσουν στο στάδιο των ενηλίκων, αναδύονται μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που ενδέχεται να δημιουργηθούν με το μάσημα στο σομφό του ξύλου. Ενήλικα έντομα ορισμένων ειδών βγήκαν στην επιφάνεια μέσω οπών ακόμα και από γύψο, πλαστικό, ακόμα και μαλακά μέταλλα που θα μπορούσε να καλύψει το υποκείμενο ξύλο. Εμφανίζονται στην αρχή της ζωής τους με τη μορφή των αυγών στην συνέχεια γίνονται προνύμφες μετατρέπονται σε νύμφες και ολοκληρώνονται αργότερα σε τέλεια έντομα. Μέσα στο ξύλο, η προνύμφη του εντόμου ζει από 1 έως πολύ περισσότερα χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι πιο καταστρεπτικό για το ξύλο γιατί το έντομο αρχίζει τη διάνοιξη οπών και στοών μέσα σ’ αυτό.

Αντιμετώπιση

  Η καταπολέμηση για το σαράκι γίνεται με υποκαπνισμό (fumigation) με εντομοκτόνα αέρια. Η χρήση εντομοκτόνων αερίων, επιτρέπει την είσοδο του αερίου σε όλα τα μέρη του σπιτιού. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται για μια ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημά. Η εταιρεία μας διαθέτει έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για τη μελέτη του χώρου σας, για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των σκευασμάτων.

Τερμίτες

  Οι τερμίτες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Οι τερμίτες που ζουν υπόγεια
  Οι συγκεκριμένοι είναι οι πιο διαδεδομένοι και καταστρεπτικοί. Ζουν μέσα στο έδαφος και ορύσσουν περάσματα μέχρι να προσεγγίσουν ξύλο ή υλικά με κυτταρίνη πάνω από το έδαφος. Η προσβολή δεν είναι φανερή εφόσον το ξύλο εμφανίζεται εξωτερικά ανέπαφο.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου
  Οι τερμίτες αυτού του είδους ζουν σε ξηρό και υγιές ξύλο. Η προσβολή εμφανίζεται με τη σωρό από μικρά σε μορφή περιττωμάτων και φτιάχνουν τις στοές τους μέσα στο ξύλο και όχι στο έδαφος.

Τερμίτες υγρού ξύλου
  Προσβάλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και τα ανοίγματα τους προς το ξύλο φράσσονται με περιττωματικά υλικά(φαγωμένο ξύλο και ακαθαρσίες). Η καταστροφή που προκαλούν στο ξύλο πολλές φορές είναι μεγαλύτερη όταν σ΄αυτό υπάρχει προσβολή και από μύκητες που του προκαλούν σήψη.

Αντιμετώπιση

  Ο εντοπισμός των τερμιτών είναι βασικός για να γίνει σωστά η εφαρμογή.Θα πρέπει να γίνει από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό διότι η βιολογία του εντόμου δεν επιτρέπει τον εύκολο εντοπισμό του. Η τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές.

Ψύλλοι

Που τους συναντάμε;

  Η φυσιολογία του ψύλλου του επιτρέπει μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που ευνοεί την εύρεση ξενιστή μέσω δονήσεων, παραγωγή CO2 απο το σώμα του ξενιστή, η κίνηση καθώς και τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο.

  Αν ο πληθυσμός των ψύλλων είναι ορατός μέσα στο χώρο σας, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ατελή στάδια του ψύλλου βρίσκονται σε μέρη που δεν μπορείτε να δείτε σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση των εντόμων της κατηγορίας των αιμομυζητικών απαιτεί γνώσεις και εξειδίκευση της φυσιολογίας των εντόμων για τη ριζική καταπολέμησή τους. Το επιστημονικό μας προσωπικό ενημερώνεται για οτιδήποτε νέο υπάρχει στο χώρο της καταπολέμησης και έχει πάντα γνώμονα τη δική σας ασφάλεια, ακόμα και μετά το τέλος των εφαρμογών.